Tips om actiefoto's van honden te makenFoto's van honden die rechtstreeks naar de camera rennen zijn vaak hilarisch en altijd ongelooflijk populair, maar zoals je misschien hebt ontdekt, is het maken van die ene perfecte foto niet altijd gemakkelijk.


Kies een goede locatie

Buiten fotograferen in open, goed verlichte, ruime gebieden levert meestal de beste resultaten op. Het strand, grote natuurlijke gebieden of zelfs grote speelvelden zijn geweldige plekken om actiefoto's te maken, omdat ze veel ruimte bieden om te rennen


Vanuit licht- en technisch oogpunt raad ik aan om niet direct onder bomen of andere schaduwbronnen te fotograferen. Het is natuurlijk mogelijk om actie in het bos te fotograferen, maar je moet proberen de intensiteit van het licht te maximaliseren om je ISO op een beheersbaar niveau te houden.


Betrouwbare continue autofocus-tracking

Hoewel de meeste camera's een continue autofocus-trackingmodus bieden (AI Servo op Canon en AF-C op Nikon), hebben niet alle camerabehuizingen goede autofocus-trackingprestaties.

Nieuwere, professionelere camerabody's hebben over het algemeen veel betere continue autofocusprestaties.

Je kunt nog steeds actiefoto's maken met camerabody's van een ouder of lager model.


Focus punten

Het aantal, de configuratie en de nauwkeurigheid van de beschikbare scherpstelpunten varieert sterk tussen verschillende cameramodellen. Als algemene regel geldt dat professionele camerabehuizingen uit het hogere segment meer beschikbare scherpstelpunten hebben over een groter gebied van het beeld.

Hoewel het handig kan zijn om veel scherpstelpunten te hebben, krijg je bij het maken van deze actie-opname in de stijl van 'naar mij toe rennen' over het algemeen de beste resultaten met slechts één centraal scherpstelpunt.


Sluitertijd

Een van de grootste problemen waarmee mensen worden geconfronteerd wanneer ze actie proberen vast te leggen, zijn wazige beelden. Dit gebeurt wanneer de sluitertijd niet snel genoeg is om de hond in actie te "bevriezen". Tijdens de fractie van een seconde dat het beeld wordt opgenomen, beweegt de hond en veroorzaakt dit onscherpte bij het onderwerp.

Om expressieve en scherpe actiefoto's te maken van een hond die naar je toe rent, moet je een korte sluitertijd gebruiken.

Voor een hond die naar je toe rent, schiet je op een absoluut minimum van 1/1000 seconde. Sneller als het kan.Gebruik absoluut geen One Shot (Canon) of AF-S (Nikon) omdat deze modus de focus vergrendelt, niet goed voor een bewegend onderwerp.

In de continue autofocusmodus houdt het autofocussysteem van de camera de focus op wat het gekozen focuspunt ook is, waarbij het continu de beweging volgt - hopelijk is dit jouw onderwerp! Onthoud dat "auto"-focus alleen automatisch is als de camera correct op het onderwerp is gericht - het is aan jou om het scherpstelpunt op het onderwerp gericht te houden terwijl ze naar je toe rennen.Ga laag zitten

Dit is waarschijnlijk het belangrijkste om te onthouden bij het fotograferen van actie.

Laag zitten bij het maken van "rennen naar me" actiefoto's heeft een aantal voordelen.

Door op hondniveau te fotograferen, krijgen de resulterende beelden een nauwkeuriger gevoel voor schaal en perspectief, waardoor je hun uitdrukkingen duidelijk kunt zien en inzicht krijgt in hun wereld.83 weergaven